Bulion drobiowy

Bulion drobiowy - przepis

5.00 (2)

Esencjonalny, wyrazisty i bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest podstawą wielu popularnych potraw. Można go wykorzystać do przygotowania zup, zapiekanek lub dań z ryżu.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    20 + 150 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    25 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    6
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Bulion drobiowy - jak zrobić

  1. Przygotowujemy bazę bulionu:

    • do przygotowania bulionu zgodnie z przepisem polecam garnek o pojemności ok. 5 litrów
    • mięso dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na średnim ogniu około 1 godziny
  2. Dodajemy pozostałe składniki:

    • myjemy i obieramy warzywa
    • marchewkę i por przecinamy wzdłuż na pół i wrzucamy do garnka
    • dodaj seler, czosnek i korzeń pietruszki
    • cebulę przekrój na pół i podpiekaj na rozgrzanej patelni lub wbij w nią widelec i opiekaj bezpośrednio nad palnikiem kuchenki gazowej. Następnie dodaj do wywaru
  3. Gotujemy bulion drobiowy:

    • zmniejszamy ogień do minimum, by rosół tylko lekko mrugał. Garnek przykrywamy pokrywką, pozostawiając ujście dla pary wodnej. Pamiętaj aby nie zgotować bulionu ponieważ stanie się mętny
    • wywar pozostawiamy na ogniu przez około godzinę. W przepisie użyliśmy udek kurczaka, jednak jeśli zamiast nich dodamy całą kurę, to proponuję dolać 500 ml wody więcej i wydłużyć czas gotowania o dodatkową godzinę
    • po upływie wskazanego czasu dodajemy natkę pietruszki, sól i pieprz. Garnek pozostaw na ogniu jeszcze na 30 minut
    • przecedź bulion przez sitko o drobnych oczkach. Warzywa i mięso możesz wykorzystać do innego dania, np. pierogów z mięsem, krokietów lub potrawki z kurczakiem

Najczęściej zadawane pytania:

Rosół to tradycyjna zupa kuchni polskiej i funkcjonuje jako odrębne danie. Można go przygotować na bazie wielu rodzajów mięs: kurczaka, wołowiny, indyka, gęsi lub kaczki w połączeniu z warzywami i przyprawami. Podawany jest z makaronem. Natomiast bulion to jedynie baza do innych potraw. Aby go przygotować możemy wykorzystać podobne składniki mięsne jak w przypadku rosołu, np. mięso drobiowe, wołowe lub wieprzowe, a także kości, ryby, grzyby lub same warzywa, bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego.

Długość gotowania uzależniona jest od rodzaju wykorzystanego mięsa. Buliony warzywne można gotować około 2-3 godzin. Wywary z mięsem od 2 godzin do nawet 4 godzin. Im dłużej będziesz gotować, tym więcej wydobędziesz smaku i bulion będzie bardziej esencjonalny.

Oceń przepis: