acebook
*Pamiętaj, nigdy nie opublikujemy nic bez Twojej wcześniejszej zgody
lub
Esencjonalny, wyrazisty i bogaty w smak, tradycyjny bulion drobiowy jest podstawą wielu popularnych potraw. Można go wykorzystać do przygotowania zup, zapiekanek lub dań z ryżu.
Najczęściej zadawane pytania:
Rosół to tradycyjna zupa kuchni polskiej i funkcjonuje jako odrębne danie. Można go przygotować na bazie wielu rodzajów mięs: kurczaka, wołowiny, indyka, gęsi lub kaczki w połączeniu z warzywami i przyprawami. Podawany jest z makaronem. Natomiast bulion to jedynie baza do innych potraw. Aby go przygotować możemy wykorzystać podobne składniki mięsne jak w przypadku rosołu, np. mięso drobiowe, wołowe lub wieprzowe, a także kości, ryby, grzyby lub same warzywa, bez dodatku produktów pochodzenia zwierzęcego.
Długość gotowania uzależniona jest od rodzaju wykorzystanego mięsa. Buliony warzywne można gotować około 2-3 godzin. Wywary z mięsem od 2 godzin do nawet 4 godzin. Im dłużej będziesz gotować, tym więcej wydobędziesz smaku i bulion będzie bardziej esencjonalny.
Oceń przepis: