Spaghetti z szynką i serem

Spaghetti z szynką i serem - przepis

5.00 (2)

Spaghetti z szynką i serem to klasyka włoskiej kuchni, która cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Dzięki swojej prostocie i smacznej kombinacji składników, danie to sprawdzi się zarówno na obiad w tygodniu, jak i podczas weekendowych spotkań z rodziną i znajomymi. Do przygotowania wystarczy zaledwie 20 minut.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    20 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    571 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    8
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Składniki

Spaghetti z szynką i serem - jak zrobić

  1. Przygotuj makaron:

    • zagotuj około 4,5 litra wody. Dodaj łyżeczkę soli
    • do gotującej się wody wsyp makaron i gotuj przez około 7-9 minut, od czasu do czasu mieszając
    • odcedź makaron. Przelej go zimną wodą
  2. Sos do spaghetti:

    • na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj szynkę i ją podsmaż
    • dodaj śmietanę i wkrusz ser Gorgonzola. Gotuj na małym ogniu, aby zagęścić sos
  3. Sposób podania:

    • przygotowanym sosem polej makaron
    • przed podaniem posyp serem Romano. Danie możesz ozdobić zieloną pietruszką lub bazylią, jednak nie jest to konieczne

Oceń przepis: