Ser Gorgonzola

Ser Gorgonzola to włoski ser pleśniowy, wytwarzany z krowiego mleka i charakteryzujący się wyrazistym smakiem i intensywnym zapachem. Jest serem o miękkiej konsystencji, który można spożywać na zimno, dodawać do sałatek lub stosować jako składnik różnego rodzaju sosów. Najbardziej znaną wersją sera Gorgonzola jest ta z Lombardii i Piemontu, która posiada chronioną nazwę pochodzenia DOP.

Spaghetti z szynką i serem

Spaghetti z szynką i serem

Spaghetti z szynką i serem to klasyka włoskiej kuchni, która cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Dzięki swojej prostocie i smacznej kombinacji składników, danie to sprawdzi się zarówno na obiad w tygodniu, jak i podczas weekendowych spotkań z rodziną i znajomymi. Do przygotowania wystarczy zaledwie 20 minut.

  • czas przygotowania
    20 min
  • kalorie w porcji
    571 kcal
  • ilość porcji
    8
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe