Lazania z mięsem mielonym

Lazania z mięsem mielonym

5.00 (2)

Lazania z mięsem mielonym to popularne danie włoskie, które składa się z warstw makaronu lasagne, sosu mięsnego i sera. Mięso mielone, najczęściej wołowe lub wieprzowe jest podsmażane z cebulą, czosnkiem, przyprawami i pomidorami. Warstwy makaronu, sosu i sera są naprzemiennie układane, a całość pieczona w piekarniku, tworząc pyszne i sycące danie.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    50 + 50 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    1329 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    4
  • Średnie w przygotowaniu
    Trudność
    Średnie

Składniki

Sos pomidorowy z mięsem mielonym

Sos śmietanowy

Pozostałe składniki na lazanię

Lazania z mięsem mielonym - jak zrobić

  1. Sos pomidorowy z mięsem mielonym:

    • najlepiej kupić świeżo zmielone mięso z łopatki wieprzowej, jeśli jednak kupiliście je w całości, to musicie je najpierw zmielić
    • wlewamy olej rzepakowy do garnka - garnek powinien mieć około czterech litrów pojemności, aby wygodnie było mieszać sos. Ustawiamy go na palniku kuchenki, na średnim płomieniu
    • dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Czekamy, aż się zeszkli. Dodajemy rozgnieciony praską lub posiekany czosnek
    • odsuwamy cebulę z czosnkiem na brzeg garnka. Dodajemy połowę mięsa mielonego. Obsmażamy je, co jakiś czas mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na lekko brązowy. Ponownie przesuwamy wszystko do brzegu garnka i wrzucamy resztę mięsa, które również obsmażamy
    • wlewamy wino i gotujemy na średnim ogniu przez około 3 minuty. Bulion mieszamy z koncentratem i mieszankę dodajemy do garnka. Dodajemy passatę pomidorową
    • doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do czasu, aż nadmiar płynu odparuje (bez przykrycia będzie to około 30-40 minut). Co jakiś czas musimy przemieszać
  2. Przepis na lasagne:

    • aby mieć pewność, że makaron stanie się miękki i nikt nie połamie sobie na nim zębów - bierzemy patelnię i wlewamy wody do połowy jej wysokości. Ustawiamy średnią moc palnika i podgrzewamy wodę, aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy moc palnika do minimum.
    • będziemy potrzebować około 12 płatków makaronu lasagne. Zanurzaj w wodzie po 3 płatki i zostawiaj je w niej na około 60 sekund. Możesz pomóc sobie szczypcami, jednak uważaj by nie porwać makaronu
    • zetrzyj żółte sery
    • włącz piekarnik na 175 stopni Celsjusza, aby się rozgrzał
    • żaroodporną formę wysmaruj masłem. Forma powinna mieć około 20x30 cm. Ułóż na niej pierwszą warstwę makaronu. Na warstwę naszej brytfanny powinny wystarczyć 3 płatki
    • pora na układanie warstw. Na makaronie rozprowadź warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym (na warstwę przypada 1/3 całości). Na sos rozsyp starty żółty ser (1/4 całości). Następnie połóż kolejne 3 płatki makaronu, warstwę sosu pomidorowego z mięsem, ser... ponownie warstwa makaronu, sosu pomidorowego i ser i ponownie makaron.
    • na tym etapie cały sos pomidorowy powinien zostać zużyty na poprzednie warstwy. Pozostały ser rozsyp na wierzchu lazanii. W szklance wymieszaj mleko z papryką i śmietanką 30%. Mieszankę rozprowadź po wierzchu zapiekanki
    • brytfankę umieść na średniej półce w rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza piekarniku. Wybierz opcję pieczenia góra/dół. Lazanię piecz około 50 minut
    • lazania zaraz po upieczeniu jest niesamowicie soczysta i pełna aromatycznych smaków. Ser topi się w gęstej, kremowej konsystencji, a sos wypełnia każdy kęs. Najwygodniej kroi się ją jednak po lekkim przestudzeniu. To jedno z moich ulubionych dań włoskich, które zawsze dostarcza mi niezapomnianych doznań smakowych. Szczerze polecam spróbować.

Oceń przepis: