Rurki z kremem budyniowym

Rurki z kremem budyniowym - przepis

5.00 (2)

Rurki z kremem budyniowym to przepyszna i klasyczna słodka przekąska. Są one wypełnione gęstym i słodkim kremem budyniowym, a ich chrupiąca i delikatna struktura sprawia, że rozpływają się w ustach. To idealna propozycja dla wszystkich, którzy szukają przepisu na pyszny deser, który zrobi wrażenie na gościach.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    70 + 15 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    255 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    25
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Rurki z kremem budyniowym - jak zrobić

  1. Ciasto:

    • przesiej mąkę
    • dodaj cukier wanilinowy, sól, poszatkowane masło i śmietanę
    • zagnieć ciasto
    • zagniecione ciasto wstaw do lodówki na około 60 minut (możesz owinąć je folią)
  2. Krem:

    • do garnka z grubym dnem wlej mleko, dodaj 50 g masła i cukier wanilinowy. Całość zagotuj
    • jajka i żółtka ubij z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (możesz użyć miksera ustawionego na najwyższe obroty. Potrwa to około pięciu minut)
    • do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną. Mieszaj do połączenia składników
    • powoli dolewaj wcześniej przygotowane gorące mleko, najlepiej cały czas mieszając mikserem na niskich obrotach
    • dobrze wymieszaną masę przelej znów do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do zagotowania (masa powinna zrobić się gęsta jak budyń)
    • przygotowaną masę zdejmij z ognia i przykryj folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstaw do całkowitego ostygnięcia
  3. Pora na pieczenie:

    • schłodzone ciasto przez chwilę zagnieć i następnie rozwałkuj na koło 2-3 mm podsypując mąką, aby się nie przyklejało do stolnicy
    • ciasto potnij na paski o szerokości około 2 cm i długości 30 cm
    • potrzebujesz foremek o kształcie rożków. Nawiń na nie ciasto, tak aby nachodziło na siebie
    • nawinięte rurki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    • roztrzep jajko i posmaruj nim rożki. Następnie posyp cukrem trzcinowym i wstaw do nagrzanego piekarnika
    • piecz w temperaturze 200°C z opcją góra-dół przez około 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni
    • po wyjęciu z piekarnika odstaw rurki na około 15 minut, aby przestygły. Następnie zsuń ciasto z foremek
    • poczekaj do całkowitego wystygnięcia upieczonych rożków
  4. Faszerowanie:

    • ostygnięty krem zmiksuj i przełóż do szprycy lub woreczka z metalową końcówką
    • napełnij rurki kremem. Z tego przepisu powinno wyjść około 50 rurek. Smacznego!

Polecane przepisy

Oceń przepis: