Racuchy z jabłkami - przepis tradycyjny jak u babci

Racuchy z jabłkami - przepis tradycyjny jak u babci

5.00 (2)

Racuchy z jabłkami to bardzo proste i popularne danie. Przepis na racuchy z jabłkami wywodzi się z tradycyjnej i polskiej kuchni. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, mleka i proszku do pieczenia, a do smażenia używa się oleju lub masła. Do ciasta dodaje się pokrojone na małe kawałki jabłka, które nadają soczystości.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    30 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    428 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Składniki

Racuchy z jabłkami - przepis tradycyjny jak u babci - jak zrobić

  1. Ciasta na racuchy z jabłkami:

    • podgrzej mleko - lekko, nie gotuj
    • do miski wbij jajka. Wlej ciepłe mleko i rozmieszaj widelcem lub mikserem na niskich obrotach
    • mąkę wraz z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko wprost do miski. Dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne
    • całość wymieszaj na gładką masę
    • miskę z ciastem odstaw na bok
    • obierz jabłka i posiekaj na drobne kawałki lub zetrzyj na tarce. Polecam odmianę Ligol lub Antonówka. Według mnie są idealne do tego przepisu
    • tak przygotowane jabłka wrzuć do miski i wymieszaj
  2. Smażenie racuchów z jabłkami:

    • nagrzej dużą patelnię. Dodaj łyżkę oleju
    • do nakładania ciasta na patelnię używaj łyżki stołowej
    • na patelni powinny się zmieścić jednocześnie 4 placki
    • racuchy smaż po około 1,5 - 2 minut z każdej ze stron (aż do zarumienienia) na średniej mocy palnika
    • ciasta powinno wystarczyć na 16 dość dużych racuchów. Przed każdą następną turą smażenia dodawaj łyżkę oleju
  3. Jak podawać racuchy z jabłkami?:

    • zwróć uwagę, że do ciasta nie dodaliśmy cukru. Dlatego weź małe siteczko i oprusz racuchy cukrem pudrem
    • przyjęłam, że jedna porcja to 4 placki. Dostarczą one około 420 kcal

Oceń przepis:

Racuchy z jabłkami

Racuchy z jabłkami to absolutny hit. Co więcej, możemy je przygotować w wersji fit, bez dodatku cukru, taki właśnie jest mój przepis - do ciasta nie dodaję cukru. Jeśli chcesz możesz zrezygnować także z posypania placków cukrem pudrem. Kolejnym składnikiem, który możesz zamienić jest mąkę pszenna - zamień ją na mąkę owsianą, ogranicz ilość tłuszczu na patelni i przepis stanie się jeszcze bardziej fit. Osobiście polecam moje racuchy z jabłkiem wszystkim miłośnikom polskich jabłek. Wyobraź sobie, że te przepyszne racuszki zrobisz zaledwie z kilku składników. Są to zdecydowanie moje ulubione racuchy bez drożdży, które szczególnie polecam dzieciom. Racuchy z jabłkam sprawdzą się idealnie na przykład jako śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Jabłka, które są głównym składnikiem racuchów, są bogate w błonnik, witaminę C, antyoksydanty i składniki odżywcze. Spożycie jabłek może wspomagać zdrowie układu pokarmowego, wspierać układ odpornościowy i zapewniać korzystne właściwości przeciwutleniające.

Jak podawać racuchy z jabłkami?

Racuchy z jabłkami można podawać jako danie główne, przekąskę lub deser. Często podaje się je posypane cukrem pudrem, polane syropem klonowym lub podane z bitą śmietaną. Mogą być również ciekawym i zarazem smacznym dodatkiem do lodów - uwielbiam to połączenie, kiedy racuszki są jeszcze gorące. Mniam!

Racuchy z jabłkami przepis

Racuszki z jabłkami to prawdziwa przyjemność, którą można się delektować każdego dnia. Gwarantuję, że kiedy tylko je przygotuję, to znikają w mgnieniu oka. Moje placuszki z jabłkami są idealne, gdy nie mamy pomysłu co zrobić do jedzenia, ponieważ są szybkie i łatwe w przygotowaniu, a także bardzo tanie jeśli chodzi o koszt składników. To naprawdę przepyszne i aromatyczne racuszki z delikatnie podsmażonymi jabłkami. Mój przepis na racuchy z jabłkiem cieszy się popularnością nie tylko w moim domu. Wielu znajomych od dawna wykorzystuje go do przygotowywania swoich własnych, pysznych racuszków z jabłkami.