Ciasto na naleśniki

Ciasto na naleśniki

5.00 (2)

Naleśniki to popularne danie, które można przygotować w bardzo prosty sposób. Naleśniki można podawać na słodko, np. z cukrem pudrem i dżemem, lub na słono, np. z serem i szynką. Dzieci je uwielbiają.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    30 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    119 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    12
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Składniki

Ciasto

Do smażenia

Ciasto na naleśniki - jak zrobić

  1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki:

    • przesiewamy mąkę do dużej miski, a następnie dodajemy mleko, wodę, jajka, sól oraz cukier. Całość mieszamy lub miksujemy, aż składniki dobrze się połączą
    • dodajemy olej, ciągle mieszając
    • miskę z ciastem naleśnikowym przykrywamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut
  2. Smażenie naleśników:

    • wlewamy część oleju na patelnie i czekamy aż się nagrzeje
    • aby odmierzyć porcję ciasta, używamy nalewki - jedna porcja powinna być wystarczająca, aby zakryć dno patelni. Ciasto rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni
    • powinniśmy w ten sposób usmażyć ok. 12 naleśników. Smacznego :)

Polecane przepisy

Najczęściej zadawane pytania:

Najlepsze do ciasta na naleśniki jest mleko o niskiej zawartości tłuszczu, ale można użyć również mleka o pełnej zawartości tłuszczu.

Tak, ciasto na naleśniki można przygotować wcześniej i przechować w lodówce do 24 godzin.

Tak, ciasto na naleśniki można zamrozić. Aby to zrobić, należy naleśniki ułożyć jeden na drugim, oddzielając je papierem do pieczenia, a następnie umieścić w zamrażarce.

Aby uzyskać puszyste naleśniki, ważne jest, aby ciasto było dobrze wymieszane i nie zawierało grudek. Dodanie szczypty proszku do pieczenia lub ubicia białek na sztywno przed dodaniem do ciasta również może pomóc w uzyskaniu puszystej konsystencji. Innym pomysłem może być dolanie wody gazowanej zamiast części mleka.

Oceń przepis: