smakopis.pl
Muffiny z kawałkami czekolady

Muffiny z kawałkami czekolady - przepis

5.00 (1)

Muffinki z kawałkami czekolady są popularnym wypiekiem. Dzieci za nimi przepadają. Kawałki czekolady dodają im słodyczy i aromatu, sprawiając, że są jeszcze bardziej apetyczne. Rozpuszczają się podczas pieczenia, tworząc delikatne, wilgotne wnętrze z intensywnym smakiem czekolady.

  • czas przygotowania
    Czas przygotowania
    15 + 20 min
  • kalorie w porcji
    Energia w porcji
    692 kcal
  • ilość porcji
    Ilość porcji
    6
  • Łatwe w przygotowaniu
    Trudność
    Łatwe

Składniki

Muffiny z kawałkami czekolady - jak zrobić

  1. Przygotowanie ciasta na muffinki:

    • przesiej mąkę do miski razem z proszkiem do pieczenia, solą i sodą
    • posiekaj czekoladę i dodaj do miski. Postaraj się, aby największe kawałki czekolady nie przekraczały wymiarów połowy pojedynczej kostki
    • roztop masło. Weź drugą miskę wbij do niej jajka, wlej mleko, dodaj cukier i cukier wanilinowy oraz roztopione masło. Całość wymieszaj
    • Wlej powstały roztwór do miski z suchymi - przesianymi składnikami. Mieszaj delikatnie i powoli do uzyskania jednolitej masy
  2. Pieczenie muffinków:

    • rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj 12 foremek. Możesz je wyłożyć papilotkami. Wypełnij foremki ciastem i włóż do piekarnika. Piecz je przez około 20-25 minut. Do skontrolowania możesz wykorzystać wykałaczkę, wkładając ją w muffinkę - jeśli wyjdzie sucha, oznacza to, że muffinki są gotowe.
    • Przyjęłam dwie muffinki na porcję, więc kalorie zostały obliczone właśnie dla 2 sztuk. Smacznego! :)

Najczęściej zadawane pytania:

Na naszej stronie znajdziesz dokładny przepis. Zachęcamy do zapoznania się z nim. Jeśli chodzi o efekt czekoladowych piegów, to nie ma nic prostszego... kruszysz czekoladę na kawałki i dodajesz do ciasta. Pod wpływem pieczenia czekolada się rozpuści nadając muffinkom przepysznego smaku i apetycznego wyglądu.

Oceń przepis: