Rukola

Rukola to roślina o charakterystycznym, lekko pikantnym smaku i zapachu. Jest często wykorzystywana w kuchni, zarówno jako składnik sałatek, jak i jako dodatek do kanapek, makaronów i pizzy. Rukola jest bogata w witaminy A, C i K, a także w składniki mineralne, takie jak żelazo i wapń. Spożywanie rukoli może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, poprawić trawienie i zapobiec chorobom serca.

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny to danie, które zostało wynalezione w latach 50. XX wieku w restauracji Harry's Bar w Wenecji we Włoszech przez właściciela lokalu - Giuseppe Cipriani. Według legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska słynnego włoskiego malarza - Vittore Carpaccio, którego dzieła cechowały się bogactwem kolorów i tonów.

  • czas przygotowania
    20 min
  • kalorie w porcji
    204 kcal
  • ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe