Polędwica wołowa

Polędwica wołowa to mięso pochodzące z kręgosłupa i mięśni lędźwiowych bydła. Charakteryzuje się delikatną, miękką i soczystą konsystencją oraz bogatym smakiem. Polędwica wołowa jest doskonałym źródłem wartości odżywczych, takich jak białko, żelazo i witamina B12. Ze względu na swoją delikatność, najlepiej podawać ją w postaci steków lub carpaccio, ale można także użyć do przyrządzenia wykwintnych dań mięsnych. Należy jednak pamiętać, że polędwica wołowa jest stosunkowo drogim mięsem i nie zawsze jest dostępna we wszystkich sklepach mięsnych.

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny to danie, które zostało wynalezione w latach 50. XX wieku w restauracji Harry's Bar w Wenecji we Włoszech przez właściciela lokalu - Giuseppe Cipriani. Według legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska słynnego włoskiego malarza - Vittore Carpaccio, którego dzieła cechowały się bogactwem kolorów i tonów.

  • czas przygotowania
    20 min
  • kalorie w porcji
    204 kcal
  • ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe