Kapary

Kapary to małe, jadalne pąki kwiatowe krzewów kaparowych, które często są używane jako dodatek do dań kuchni śródziemnomorskiej. Charakteryzują się silnym, słonym smakiem i intensywnym aromatem. Kapary są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także zawierają niewielkie ilości białka i błonnika. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, sosów, marynat, past i mięs oraz ryb. Warto jednak pamiętać, że kapary są bardzo słone, dlatego trzeba uważać, aby nie przesolić dania, do którego je dodajemy.

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny

Carpaccio z wołowiny to danie, które zostało wynalezione w latach 50. XX wieku w restauracji Harry's Bar w Wenecji we Włoszech przez właściciela lokalu - Giuseppe Cipriani. Według legendy, nazwa dania pochodzi od nazwiska słynnego włoskiego malarza - Vittore Carpaccio, którego dzieła cechowały się bogactwem kolorów i tonów.

  • czas przygotowania
    20 min
  • kalorie w porcji
    204 kcal
  • ilość porcji
    4
  • Łatwe w przygotowaniu
    Łatwe